Karin van Leeuwen regio coördinator voor D-Support in Brabant en ouder van een kind met diabetes

Karin van Leeuwen vertelt over haar ervaringen als regiocoördinator in Brabant.

 

Karin: “Mijn dochter Daantje (8 jaar) heeft sinds haar 4e jaar diabetes. Het gaat heel goed met Daantje. Ze is vrolijk, positief ingesteld en accepteert dat diabetes een onderdeel van haar leven is. Verder is ze goed in te stellen.  Ondanks dat het met ons goed gaat, had ik wel behoefte aan een oppas die kennis van diabetes heeft. Ik ging nooit weg voor het avondeten en na het avondeten paste meiden op zonder kennis van diabetes. Regelmatig werd ik gebeld of kon ik terug naar huis door een hypo, vervanging van de canule, sensor die weigert etc. Met die wetenschap in mijn achterhoofd, zat ik nooit echt ergens op mijn gemak als er oppas thuis was.  We merken dat ouders die een kind hebben met diabetes het in de praktijk lastig vinden om hun kind ‘los te laten’. Dat geldt ook voor andere ouders .Veel ouders hebben zelfs helemaal geen uitje meer voor zichzelf gepland sinds hun kind diabetes heeft. Ik zou graag willen dat meer ouders gaan ervaren hoe fijn het is om echt een avondje weg te zijn. Zonder steeds op je telefoon te kijken of het wel goed gaat thuis. Dat is goed voor ouders maar ook voor het kind.”

Karin is op het idee gekomen om een oppascentrale op te zetten in samenwerking met D-Support.

Karin: “We zijn onlangs gestart in de regio Tilburg. Dit door het inzetten van jongeren (16 plussers) die zelf diabetes hebben en het leuk vinden om op te passen. Wat ik bij D-Support  belangrijk vind is dat anders dan bij eerdere  initiatieven  het kind met diabetes en het gezin het uitgangspunt is waar een veilige en adequate oppas bij gezocht wordt. De oppassers worden middels training voorbereid op situaties die zich kunnen voordoen als je oppast bij gezinnen waar een of meerdere kinderen diabetes hebben. Diabetes hebben is overigens geen voorwaarde om te kunnen oppassen.

Daarnaast organiseer ik als vrijwilliger  samen met andere enthousiaste ouders 1 keer per jaar voor Kidz & Ko een familiedag voor families met kinderen met diabetes. Op die dag zie en hoor ik dat het ook heel anders kan zijn. Kinderen die het mentaal zwaar hebben, slecht ingesteld zijn, overbelaste gezinnen, ouders die hun baan opzeggen etc.”

Ze vertelt over de resultaten in Brabant.

Karin: “In Tilburg hebben we inmiddels een pool van 22 enthousiaste oppassers. Die zijn geschoold i.s.m. met D-Support en de diabetespoli van het ETZ in Tilburg. Als regio coördinator voor Brabant onderhoud ik contacten met gezinnen met een kind met diabetes die een oppas zoeken. Om vervolgens op zoek te gaan naar een geschikte match met 1 van de oppassers uit de pool. D-Support heeft veel dingen ontwikkeld waar ik dankbaar gebruik van kan maken zoals de e-learning module voor oppassers, contracten etc. Naast de regio Tilburg gaan we ook in Eindhoven starten i.s.m. 2 ziekenhuizen van Kidz & Ko in die regio.”

 

Updated: 10 september 2017 — 11:00