D-Support webapplicatie en mobiele app

D-Support heeft binnenkort de beschikking over een webapplicatie en mobiele app. Hierdoor is de stichting in staat om haar werkzaamheden effectiever en efficiënter uit te voeren en haar werkprocessen te stroomlijnen.

Voorheen werden de gegevens van de aanmelding van oppassers en gezinnen via de website verzameld. Deze werden dan via email door de bureaumanager handmatig ingevoerd in een gewone database. Het proces van communicatie en matching werd bijgehouden door de regiocoördinatoren in hun eigen administratie (Word, Excel, eigen geheugen).

Met de webapplicatie veranderen de werkprocessen. Een oppas en gezin maken op de website een account aan. Daarna ontvangen ze inloggegevens waarmee ze hun aanmelding compleet kunnen maken en kunnen beheren. Bovendien kunnen oppassers zien of er aanvragen van gezinnen in hun plaats of gemeente aanwezig die op zoek zijn naar een oppas. Gezinnen kunnen zien of er oppassers in hun plaats of gemeente beschikbaar zijn. Ook kunnen ze een kaart openen om het postcodegebied van de oppasser/gezin te bekijken. Persoonsgegevens (namen, e-mail, telefoonnummers) worden niet getoond, maar alleen de postcode en andere gegevens (aantal kinderen van een gezin voor oppassers en geslacht en geboortedatum van de oppasser voor gezinnen).

De bureaumanager en regiocoördinatoren hebben met de webapplicatie en app online de meest actuele gegevens voorhanden. Per plaats en gemeente kunnen ze zien welke oppassers beschikbaar zijn en voor de gezinnen die op zoek zijn naar een oppas en welke matches per plaats en gemeente gemaakt zijn.

De communicatie met gezinnen en oppassers wordt nu binnen de webapplicatie bijgehouden zodat alle afspraken en relevante informatie in het proces van matching worden vastgelegd en gebruikt kan worden voor rapportages over matching.

Oppassers en gezinnen beschikken nu ook over een app waarmee zij kunnen zoeken naar gezinnen/oppassers in hun gemeente. Ook kunnen ze bij de matching afspraken met elkaar maken via de app voor de agenda; een logboek bijhouden tijdens het oppassen; ze beschikken over namen en telefoonnummers bij noodgevallen; hebben belangrijke vragen en antwoorden voor het gezin bij de hand; ze kunnen appen met elkaar via de app en overige afspraken vastleggen.

D-Support zal de applicatie en mobiele app (zowel beschikbaar voor Apple als wel voor Android)op 3 april  a.s lanceren in Rotterdam op een informatieavond van JDRF.

Updated: 17 maart 2019 — 19:18